on olemassa muutamia asioita joista mun täytyy nyt varmaan kirjottaa. ja liittyen tähän elämään täällä botswanassa.

 

1) niin tuota, kun en oikein ymmärrä sitä että tien molemmin puolin on aidat ettei eläimet jää autojen alle, mutta kuitenkin kaikki eläimet on aidoista tien puolella- että siis eihän siinä oo hirveesti järkeä. teihin liittyen, jossain ihan keskellä autiomaata, kun on tie, ja sitten yksittäisiä apinanleipäpuita, niin aina siellä alla hengailee joku tyyppi. mitä ihmettä?? siis keskellä ei mitään, niin sitten joo, no minä tässä vähän istuksin puun alla joo, hyvä meininki. niinku että miten se pääsi sinne? ja miksi? käveli 40 kilometriä lähimmästä kylästä?

2) jos jossain kylässä = heimossa tulee jotain riitaa, niin siellä on oma "lakitupa" missä sitten kylän miehet päättää että menikö metsään vai ei. ja kgotla on se paikka jossa kokoonnutaan päättämään asioista. ja jos ihmisillä on karjaa, niin se karja pitäis olla kylän päällikön, Kgosin tarhassa. mutta ei se ole, kun se on ihan missä sattuu. ja kenen kanssa sattuu. monesti oon nähny kun pari aasia hengailee kylän raitille vuohien ja muutaman kanan kanssa. ihan uskomatonta menoa noilla eläimillä.

3) mun piti sanoa tästä jo kauan sitten, sillon kun oltiin jo´burgissa. ja oltiin siellä soweton kaupunginosassa, missä kaikki mustat pakotettiin asumaan apartheidin aikana. niin siellä on edelleen se tosi iso slummialue, jossa ei ole sähköjä eikä vettä eikä mitään. ja niilä on sellaset pellistä tehdyt irtokatot, jotka pysyy paikallaan tiilillä ja kivillä. ja kaupungilla on tarkoitus saada muutaman  vuoden kuluttua kaikki slummeista pois. ja sitä mukaa kun sieltä muuttaa perhe pois, niin sen "talon" katto otetaan pois. siitä tiedetään että ne on lähteny, ja että siihen ei voi enää muita muuttaa.

4) tiedätte varmaan parturi-kampaamot. ne on parasta mitä täällä on. :) siis niiden seinässä lukee "hair salon" ja ne on uskomattomia hökkeleitä. sellasia puolitoista kertaa metrisiä pinta-alaltaan ja niissä on kolme seinää vähän niinku laavu, ja sitten "katto". ja niitä on noin kymmenen vierekkäin ihan täysin random-paikoissa tien vieressä ja asiakkaita riittää.. miehiä ne on, leikkaa toistensa päitä kaljuksi. HAHAHAHAHAHA- nyt muistin juuri viime kesänä kun pojat vähän leikkasi tukkaa kesiksessä, ja tais olla samulin parran muotoiluakin ohjelmassa. kuitenkin, takaisin asiaan. tai siinä se jo olikin. rakastan niitä pikku "kampaamoja". jos jostain haluan kuvan (lainaan tässä joku päivä kameraa) niin sellasesta kopista! laitan sitten tein iloksi sen ja.

5) täällä on tuo vasemmanpuoleinen liikenne. niin en ole ennen tajunnu mutta täällä ollessa olen ,että sehän tietysti vaikuttaa siihenkin että miten ihmiset ohittaa toisensa vastaantullessaan kävellen. (tuo ei ollu kyllä oikea lause, sori) että kun joku kävelee minua täällä vastaan, niin edelleen sillon tällön yritän ohittaa sen oikealta puolelta, niinku suomessa tai oikeanpuolisissa paikoissa usein tehdään- eikö? mutta eihän siitä mitään tuu ja sitten usein kävelen päin tai melkein päin ja no.. kai ne ajattelee että hullu ulkomaalainen.

6) yliopistolla on paljon rakennustyömaata, ja raksamiehet käy syömässä yliopiston porttien ulkopuolella. se on justiinsa sen portin ulkopuolella, josta kävelen joka päivä salille mennessä ja tullessa. ja siellä naiset vääntää riisiä ja kanaa sellasissa isoissa mustissa padoissa. joka aamu kun siitä menen niin niillä on jo kaheksalta ne padat tulilla. ja ensimmäinen ruokatauko on miehillä 10 maissa (sillon tuun takasin yliopistolle). ja niitten patojen haju, sellanen jännän nuotion haju, ei varmaan unohdu multa koskaan. tykkään niistä padoista ja naisista.

no tollaset oli mulla nyt tällä erää mielessä. kaikki aineet on kirjotettu ja yksi välitentti vielä ja sitten alkaakin jo melkein lopputentit- koulua jälellä 2 viikkoa ja sitten tentit päälle ja sitten REISSUUN!!!! jee! ja sitten kotiin. ja se on vielä paljon isompi jee. tänään on ikävä kaikkia rakkaita ja ihan suomea maanakin.

huomenna mulla on vapaapäivä kun historian tunti on peruttu. menen gabs suniin (hotelli) uima-altaalle makoileen ja sitten esitän että luen tentteihin. otan jotain kirjoja rekvisiitaks mukaan. hi.

toivotan mukavaa viikonloppua. voi hittiläinen ku tää aika meneekin nopeesti. taas on viikonloppu. ihan hyvä niin :)

ps. täällä edelleen ukkonen melkein joka päivä. vippe et ainakaan tykkäis.. minusta se on aika siistiä. ai niin en muista kerroinko että pretoriassa salama iski johonki 30 metrin päähän meistä. ihan hulvatonta. no niin, nyt loppuu jauhanta. hei.