Nonniin, tällä viikolla tehtiin musiikin kurssilta kaksi kenttäreissua, ensimmäinen tiistaina Ramotswaan ja toinen torstaina Gaudwaneen. (lausutaan gauduani) Ramotswan reissulle ajeltiin taas kombilla, ja matka taittu joutuisasti kun paikalliset musiikin kurssilaiset kerto botswanalaisista noidista ja kirouksista ja mielikuvituskääpiöistä joita voi lähettää woodoon avulla toisten kiusaksi.. se oli öh, melko hämmentävää kaiken kaikkiaan.

Perillä Ramotswan kylässä mentiin Kgotlaan (se niitten kokouspaikka kylän keskellä missäon katto muttei seiniä). Ramotswan kyläpällikkö (Kgosi) on nainen, mikä on erittäin harvinaista täällä. Niillä oli siellä kokonainen ditlhaka-ryhmä esiitymäsä meille. Ne soitti sellasia kuparista tehtyjä pillejä, jotka oli eripitusia ja niistä lähti eri korkuiset äänet. Tai ne oli niinku jonkun tinapillin näköisiä muttei ollu erillistä suukappaletta. Ja ne soitti yhteen silleen että jokaisella oli se yksi äänenkorkeus ja sitten ne vuorotteli rytmeissä ja samalla liikku ympyrässä ja yksi nainen tanssi niitten kanssa. ne soittajat oli siis miehiä. Se oli hieno reissu!

Torstaina lähdetiin matkaan maastureilla, koska Gaudwane sijaitsee ihan Kalaharin kupeessa ja siellä on aika autiomaa meininki.Hiekkaa tosi paljon.. tässä vaiheessa Sampo ja Pekkakin oli jo mukana meiningissä, ne piti keskiviikkona niiden ekat tunnitkin täällä. No kuitenkin, niin matkustin toisen auton peräkontissa, jonka lattialla oli patja. Matka kesti noin komisen tuntia ja autossa oli tosi kuuma. join vettä tasaseen tahtiin ja pompin peräkontissa ylös ja alas. Se oli mahtavaa. ja täällä eläimet kulkee justiin missä ne haluaa, niin sitten väisteltiin lehmiä ja aaseja ja vuohia vuoronperään :)

Perillä ihmiset alko kerääntyä pikkuhiljaa Kgotlan luokse. Nämä ihmiset on san-heimosta, eli niin kutsuttuja bushmaneja jotka oli tämän alueen alkuperäiskansaa ennenkuin bantu-ihmiset tuli alueelle noin 3000 vuotta sitten ja pakotti san-ihmiset asumaan Kalahariin. Tällä hetkellä tämä Gaudwanen populaation elää todella köyhissä ja kurjissa oloissa ja hallitus ei kuulemma halua keskustella asiasta. Ihana oli nähdä miten onnellisia ne kaikki on siitä huolimatta/sen takia?. Yhteishenki täällä ihmisten kesken on muutenkin mahtavaa. Kaiken ikäiset osallistuu ja viettää aika yhdessä. Ja se oli aika suunnittelematonta se niitten "esiintyminen". Ne vaan alotti laulaan ja tanssimaan ja taputtamaan rytmiä. Seoli mahtavaa! Naiset tanssi sellasta missä ne heitti yhtä hedelmä ja aina seuraava otti sen kiinni. Ja sitten ne teki esityksen siitä millanen riitti on se kun jollakin tytöllä kylässä alkaa kuukautiset. Se tyttö menee puskiin piiloon ja kun sen äiti huomaa että se on poissa, niin se lähtee muitten naisten ja viltin kanssa ettimään sitä tyttöä. Ja kun se löytyy niin se kiedotaan siihen vilttiin niin että sitä ei nähdä. Ja sitten en naiset tulee sen tytön ympärillä Kgotlalle laulaen ja se kestää aikakauan, ja niillä on sellanen keppi millä ne huiskii miehiä kauemmas, koska ne ei saa tulla sen tytön lähelle. Se oli ihan uskomatonta. Mietin jos suomessa ois tollanen perinne.. Että kun kuukautiset alkaa niin koko kylä vaan kattomaan ja tanssimaan :D aivan mieletöntä!

Tulomatka kesti yli neljä tuntia pimeydessä. Makasin peräkontissa ja kattelin tähtiä ikkkunasta. Eläimet oli joka piakassa keskellä tietä. se oli hyvä päivä.

Mulla on keskiviikkoon mennessä 4 esseetä kirjotettavana. Nyt on pakko tehdä töitä. Netti ei toimi mulla- mites muutenkaan, ja tän päivän on Sannan kone lainassa. Toivotaan että saan sen jossain vaiheessa toimimaan. Haluisin tietää mitä Suomessa tapahtuu. Ja millanen on keli? Täällä yli 30 astetta päivisin. terve.