hei.

viime viikolla oli jo neljän vaihtarin synttärit. eilen oli sitten syyrialaisen basharin 23-vuotispäivä ja kaveri oli vetäny aika isolleen meiningin. meitä oli varmaan 40 ihan oikeasti valehtelematta linga longa-nimisessä ravintolassa syömässä. tällä kertaa ei tarvinnu odottaa kahta tuntia ruokaa- tai oikeastaan piti, koska me suomalaiset kuuliaiset ajoissa olevat tytöt tultiin ravintolaan n.19.10, ja muut juhlijat saapui synttärisankarin kanssa vähän jälkeen kahdeksan. me sitten istuttiin siinä kolmellekymmenelle hengelle varatussa melkosen pitkässä pöydässä kahestaan tunti, ja paikka oli ihan täynnä väkeä ja kaikki mulkoili meitä (tai no ei kaikki) pahasti kun istuttiin kahestaan ja siinä oli melkeen kolmekymmentä tyhjää paikkaa. no niin.

mutta kuitenkin niin sitten syötiin ja bashar oli ostanu ihan julmetun kokosen kakun. en sattuneesta syystä sitä maistanu, mutta se näytti hyvältä. linga longasta palauduttiin yhdentoista jälkeen takaisin UBn (eli univeristy of botswana, kaikki käyttää nimitystä UB ja koska haluan kuulua joukkoon, sanon kanssa niin. huomenna meen ottaa afron ja loppuviikosta pannaan sitten solariumit sillä viisiin kohilleen että ei erota kukaan minua paikallisista) alueelle. haluttiin vielä hengailla porukassa koska tämä oli myös basharin viimeinen ilta täällä. se oli vain kuukauden harjoittelussa täällä ja lentää tänä iltana takaisin syyriaan.

no, kampuksen vartijoilla ei tainnu olla kauhean paljon tekemistä, koska ne seuras meitä joka paikkaan ja sano että "too much noise". lopulta päätettiin sitten kiivetä aidan yli UBn alueen ulkopuolelle. Vartijat tuli aidan luokse meitä kyttäämään ja me istuttiin aidan toisella puolen ja juteltiin mukavia. siinä aidan ylityksessä yllättäen loukkasin itteni. en aitaan vaan sen jälkeen kävelin sellaseen kasviin, jossa on mun pikkurillin kokosia piikkejä. OIKEESTI. ja se piikki painu mun kantapään sisäsyrjästä sisään noin puolitoista senttiä. ja sattu! ja sattuu edelleen. ottaa päähän kun oisin menny aerobicciin kiljumaan paikallisten kanssa, mutta ei mitään puhettakaan, justiin pystyy astumaan. voi hitsi.

joo ja otsikossa oli läksiäisiä monikossa. tänään tuli viesti yheltä amerikan pojalta, jonka nimi on matt että se lähtee yhtäkkiä torstaina kotiin. jotain personal se on, en tiiä miksi, mutta todellinen harmi. se on mukava poika. sen läksiäiset on sitten tänään.

me lähdetään johannesburgiin perjantaina ja ollaan sitten viikonloppu siellä. vaikuttaa oikein hyvältä. niin, ja täällä kaikki sanoo jo´burg, eikä kukaan koskaan sano johannesburg. oon oppinu sen.

harjoteltiin tänään musiikintunnilla soittaan wosana-heimon sateenrukoilumusiikkia. se oli tosi kivaa. ja ne wosanat käy niitten jumalan (mwali) juttusilla Matopo Hillseillä, jotka sijaitsee zimbabwwessa, ja sinne aina valitaan että ketkä saa eri kylistä mennä. ja sitten siellä rukoillaan sadetta sopiva määrä, ei liikaa sadetta eikä liian vähän. ja sitten jumala vastaa niille ja ne tulee takaisin ja kertoo muille mitä jumala sanoi.

viime viikolla katottiin saman porukan rituaalitansseja ja musiikkia videolta. ne kun asuu pääasiassa aika kaukana, francistownin lähistöllä, ja kun sinne on yli 400km niin ei tehdä vierailua sinne. :( mutta sen takia siis katsottiin videolta. niin siinä yksi nainen meni transsiin kun se ei ollut kuulemma valmistunut oikealla tavalla siihen rituaaliin. se oli kyllä aika rajun näköistä kun muut tanssi ja se pyöri pitkin maita ihan niinku sillä ois joku kohtaus. sitten mein opettaja kerto tänään että noi wosana-lapset voi joskus mennä transsiin koulussakin. ja sitten pitää soittaa vanhemmille ja ne voi tulla hakemaan. joskus se voi olla merkki siitä että on aika lähteä wosana-koulutukseen. sitten jää koulut. huh.  sellanen ero, että jos afrikassa lapsi menee "transsiin" niin suomessa sitä kutsuttais tod.näk. vähintään epilepsiakohtaukseksi ja ambulanssi olis pian paikalla. kyllä nämä maat eroaa toisistaan niin monessa asiassa että ei oo tosikaan.

Lo tlholeng sentle! (en tiiä yhtään mitä toi tarkottaa, keksin näitä ite. se on aika helppoa.. ei vaan se tarkoittaa että heippa- tai että voikaa hyvin.)